Destinacija izvrsnosti – Turistička zajednica općine Sveti Martin na Muri

Destinacija izvrsnosti

Europska komisija pokrenula je 2006. godine pilot-projekt izbora Europske turističke destinacije izvrsnosti. Od ukupno 18 kandidiranih hrvatskih destinacija, Povjerenstvo HTZ-a proglasilo je Sv. Martin na Muri nacionalnim pobjednikom.

Glavni kriteriji pri odabiru destinacija izvrsnosti bili su daje destinacija imala inicijative koje su pridonijele promociji lokalne turističke ponude, zatim očuvanje i vrednovanje prirodne i kulturne baštinesela, te da je prihvatila generalni pristup održivog upravljanja vlastitom turističkom ponudom. Velik je uspjeh što je Hrvatska uspjela izboriti pravo na sudjelovanja uovom izboru iako još nije član EU, rekla je glasnogovornica Ministarstva turizma Marina Halužan.

Svi nacionalni pobjednici imat će se pristup posebnom prostoru za uspješne destinacije na Europskom portalu turističkih destinacija, no hrvatski pobjednik neće dobiti financijsku potporu. – Velik je uspjeh što je Hrvatska uspjela izboriti pravo na sudjelovanja uovom izboru iako još nije član EU. Međutim, s obzirom na status zemlje kandidata, nema pravo na financijsku potporu koju u ovom natjecanju ostvaruju zemlje članice EU – rekla je glasnogovornica Ministarstva turizma Marina Halužan.

U općini Sv. Martin na Muri sretni su zbog nagrade, koji ih ipak nije jako iznenadila. – Zadnjih godina redovito dobivamo nagrade u Hrvatskoj za najuređenije mjesto kontinentalne Hrvatske iako je oštra konkurencija. Mislim da je prepoznata naša ugostiteljska i turistička ponuda, uređenost,čistoća i ekološka svijest – rekla je Vlatka Županec iz općine Sv. Martin na Muri. Svečanosti dodjele nagrade u petak prisustvovat će više od 500 sudionika,među kojima i potpredsjednik Europske komisije Günter Verheugen, portugalski ministar gospodarstva Emanuel Pinho i nekolicina drugih ministara iz zemalja članica EU.

 

BRUXELLES- DEKLARACIJA EUROPSKA MREŽA DESTINACIJA IZVRSNOSTI ZA ODRŽIVI TURIZAM

 

1.POZADINA I CILJEVI

1.1.Pilot projekt „Europske destinacije izvrsnosti“ bio je pokrenut 2006. od strane Europske komisije, kao sredstvo iniciranja Zajednice za akciju za potporu i podršku Europskom turizmu s ciljem:

– Ukazati vrijednosti, različitosti i očuvane karakteristike Europskih destinacija izvrsnosti

– promicanje nastajanja destinacija gdje se ekonomija razvija tako da se osigura socijalna, kulturna, ekološka održivost i razvoj turizma

1.2. U prosincu 2007. pilot projekt „Europske destinacije izvrsnosti“ je transformiran (proračun) za pripremne akcije.

Ciljevi pripremnih akcija su:

– poboljšati i povećati promicanje Europskih destinacija izvrsnosti, posebno onih manje poznatih,

– stvarati svijest o europskim turističkim različitostima i kvalitetama,

– promicati sve europske zemlje i regije,

– pomoći prezagušenju, spriječiti sezonski, rebalansirati odlazak turista u netradicionalne destinacije,

– nagraditi održive forme turizma,

– stvoriti mjesto(platformu) za razmjenu iskustava iz prakse na europskoj razini,

– promovirati povezivanje nagrađenih destinacija koje bi mogle uvjeriti druge destinacije da prihvate model održivog razvoja turizma.

 

U okviru Agende za održiv i konkurentan (natjecateljski) turizam COM (2007) 621 od 19. 10. 2007. nagrađenih destinacija EDEN 2007 i 2008 su odlučile pokrenuti mrežu koja treba služiti:

 

– za stvaranje platforme za razmjenu dobre prakse i iskustava na europskoj razini,

– uvjeravanje drugih destinacija u Europi da prihvate model održivog razvoja turizma.

 

1.3. Europska mreža destinacija izvrsnosti za održivi turizam je otvorena za sva nagrađene EDEN

 

destinacije i sve ostale destinacije poštujući kriterije održivosti predviđene u pravilima EDEN

natjecanja i odobrene od strane Europske komisije i dotičnih država članica.

Svi su obećali da će potpisati deklaraciju i usvojiti obrasce održive turističke ponude.

2. DEKLARACIJA O EUROPSKOJ MREŽI DESTINACIJA IZVRSNOSTI ZA ODRŽIVI TURIZAM

 

2.1. Potpisane destinacije pristaju na suradnju s drugima putem namjenskog web-portala koji je pokrenut od strane Europske komisije, na razmjenu iskustava i dobre prakse, uz potporu Europske komisije, kroz organizaciju godišnjih sastanaka koji će se održati u jednom od nagrađenih odredišta i pružiti solidan rezultat akcije povezivanja i provesti zaključke nakon svake održane konferencije.

2.2. Potpisane destinacije obećavaju da će garantirati stalnu razmjenu informacija i znanja o programima razvoja održivog turizma i istraživanjima, te osigurati stalnu razmjenu iskustava o sudjelovanju u EDEN projektu. U destinacijama će se promovirati akcija podrške razvoju područja pri stvaranju uvjeta za razvoj održivog turizma i identificirati najbolje prakse usvojene i uspješno realizirane u drugim destinacijama.

 

U Briselu, 07.10.2008. Predstavnici 30 EDEN-a