Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza „Svetomartinska Mura“ – Turistička zajednica općine Sveti Martin na Muri

Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza „Svetomartinska Mura“

Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza „Svetomartinska Mura“

U nastavku Centra za posjetitelje Žabnik, u idiličnom prirodnom ambijentu nalazi se eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza „Svetomartinska Mura“ koja je uređena za šetnju, bicikliranje, ribolov i druge rekreativne aktivnosti za sve dobne skupine.

Duž same staze postavljeno je 20 edukativnih tabli koje poučavaju o rijeci Muri, njenoj važnosti kroz povijest i bioraznolikosti koja se nalazi uz nju, o povijesti skelarstva, ribolovu uz rijeku Muru. Na samoj stazi postavljene su tri šumske učionice, a rekonstruiran je i drveni mostić preko rukavca rijeke Mure.

Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu u dužini od skoro 5 km, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora značajnog krajobraza rijeke Mure. Tu je i riječna skela, plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala.. 

Uz lijevu obalu rijeke Mure uređeno je pet kilometara staze za laganu šetnju, pješačenje, bicikliranje i slične sportske aktivnosti. Staza je pogodna za sve dobne skupine, od majki s djetetom u kolicima, preko vrtićkih i školskih skupina, do rekreativca i sportaša te umirovljenika. Uz stazu su uređene šumske učionice, a posjetitelji se rado fotografiraju na popularnom obnovljenom drvenom mostu. Svetomartinska Mura objedinjuje pojedinačne lokalne eko i etno atrakcije.

Kroz dvadeset edukativnih tabli postavljenih uz stazu Međimurci i gosti našeg kraja mogu saznati i niz zanimljivosti iz domene prirodne baštine. Tko su zlikovci u prirodi, kako žive žabe u Žabniku, zašto je rijeka Mura glavna žila Međimurja i Prekmurja, kakav je životni ciklus vretenca letača iz močvara i niz drugih poučnih detalja iz flore i faune svetomartinskog kraja.

Tko su zlikovci u prirodi, kako žive žabe u Žabniku, zašto je rijeka Mura glavna žila Međimurja i Prekmurja, kakav je životni ciklus vretenca letača iz močvara i niz drugih poučnih detalja iz flore i faune svetomartinskog kraja.

Setnica-Svetomartinska-Mura-37