Vincekovo – Turistička zajednica općine Sveti Martin na Muri

“TRSEK MOJ, ZBUDI SE, DOSTA SI SPAL, DUGO NA TEBI SNEGEK JE STAL"


Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće. Poznati Venec breg svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegovog „krštenja“, a uz to su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.


Nažalost, ove godine manifestacija se zbog još uvijek važećih mjera vezanih uz pandemiju, neće održati, no stavljamo ovdje podsjetnik na proslave prošlih godina. Ove ćemo vas godine potaknuti na šetnje našim dragim bregima, gdje ćete zasigurno naići na vrijedne vlasnike gorica ili bar brajdi koje se polako bude. Čaša vina će vam se zasigurno naći u ruci.

Do slijedećeg Vincekovog pohoda preostalo je još
00

dana


Vincekovo - tradicionalni pohod u župni vinograd

O manifestaciji Vincekovo
Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Pitomi krajolik međimurskih bregi preplavljen je vinogradima i mnogobrojnim klijetima. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će nakon što su proslavili imendan svetog Martina dostojno obilježiti i dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja “službeni” početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze – sokovi će, znači, ubrzo poteći trsom. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu! Vinogradari će na Vinkovo krenuti u “gorice” i prigodnim ceremonijalom zaželjeti da ovogodišnja berba bude uspješna.
Tradicionalni pohod u župni vinograd
Tradicionalno u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Sveti Martin” održava se pohod u župni vinograd. Okupljanje i pohod kećei iz centra Svetog Martina na Muri da bi nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održao tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom. S obzirom na podatke koje Udurga posjeduje, ovo je do sada najbrojniji i najmasovniji pohod. Naime, okupilo se nešto više od pet stotina ljudi. Uz mještane općine Sveti Martin na Muri ove godine u pohodu sudjelovali su i članovi i članice prijateljskog kulturno-umjetničkog društva “Kaštel” iz Pribislavca koji su stvorili posebnu atmosferu. Sam obred odvijao se pod vodstvom Sakač Valenta, člana Udruge te voditelja župnog caritasa.
Pjesma Vinceku ...
A ve naš Vincek, koji puniš naše kupice – okrepi nas. Ti koji mutiš naše glave – okrepi nas. Ti koji razigravaš naše trudne oči- okrepi nas. Ti koji razvezivaš naše jezike – okrepi nas. Ti koji pesme teraš na naša usta – okrepi nas. Ti koji bedastoče blebečeš kroz nas – okrepi nas. Ti koji nam vozačke oduzimaš – okrepi nas. Danas ćemo u vinogradtu gore na brijeguzalit vinom jedan trsšto spava u snijegu.Par reznika uzet ćemostavit ih u vodukad pupovi potjerajunadati se dobrom rodu.Sveti će Vincekistina je staranagraditi znoj i žuljenas vinogradara. Dragi Bogčuvaj trsa mogevo Ti zrelog vinada bu dobra godina.Oblake razmaknisunce primaknimraza zgonina tuču zvoni.Se bum obdelalda bi v jesen popevalrozgvu si bum zeli vu vodu del.Sv. Vincek pokaži svetukak bu vu novom letu. Tam gore na bregu trsek nam spi,stari mi japa ga tužno gledi.V roki gorične škarje drži,prigne se k njemu, pak mu veli:Trsek moj, zbudi se, dosti si spal. Dugo na tebi snegek je stal.Ves si pozebel i tak mi te žal,trsek moj, zbudi se, bum te vrezal.Brajdice delal bum trseku svom,trsek mi vrnul bu svojim plodom.Dečicu moju bu hranil z grozdommene pak starega v kleti s vinom.Z vinčekom svojim krepil me bušpar leti živlenja produkšal mi buš.Zato, moj trsek, ti zahvalan bum,do zadnje vure poštuval te bum. Ivan Glavina