Završio 4. festival međimurskih slastica Bakini kolači – Turistička zajednica općine Sveti Martin na Muri

Završio 4. festival međimurskih slastica Bakini kolači

Besplatno razgledajte multimedijalnu zbirku u Svetom Martinu na Muri
17. rujna 2018.
Održana jubilarna 10. smotra Mažoretkinja „Mi smo djeca sreće“
26. rujna 2018.

Završio 4. festival međimurskih slastica Bakini kolači

U subotu 15. rujna održana je još jedna tradicionalna manifestacija Bakini kolači u Svetom Martinu na Muri, točnije u LifeClass Termama Sveti Martin.

Organizatori ovogodišnje manifestacije bili su Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” iz Dunjkovca i Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri, dok su suorganizatori bili Turistička zajednica Međimurske županije i LifeClass Terme Sveti Martin.

Svake godine domaćin je aktualni pobjednik, a prošlogodišnji pobjednik Stanko Trstenjak iz Marofa svojom je „pofratnom gibanicom“ osvojio žiri te doveo ovogodišnju manifestaciju u općinu Sveti Martin na Muri, kojim se u subotu 15. rujna širio miris slastica i tradicije.

Prvo mjesto osvojila je Marija Magdalenić iz Belice koja je pripremila pitu od tikve i maka, prelivenu šećernom glazurom s limunom, prema pravom starinskom, bakinom receptu. Drugo mjesto osvojila je Nada Tomašek iz Dekanovca, a treće mjesto osvojio je prošlogodišnji pobjednik Stanko Trstenjak koji je ujedno osvojio i lentu za Izvorno međimursko, dodijeljenu za nastup na štandu i tradicionalni izgled izlagača.

Posjetitelji su mogli uživati u besplatnim degustacijama međimurskih slastica kao što su tradicionalna međimurska gibanica, pogače s različitim nadjevima, makovnjačama i orehnjačama, tzv. “prhkačima” – breskvicama, šinfricama, puter kraflinama i rehovim kiflekima i mnogim drugim delicijama te u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

Budući da svake godine manifestacija odlazi u mjesto odakle dolazi pobjednik, ove godine domaćinstvo je Marija Magdalenić prenijela u Belicu gdje će se 2019. nastaviti tradicija međimurskih kolača. Čestitke pobjednicima!

Foto: Mario Jakšić