8. tradicionalno postavljanje mistera Klopotana – Turistička zajednica općine Sveti Martin na Muri

8. tradicionalno postavljanje mistera Klopotana

3. Gorički trail
18. kolovoza 2020.

8. tradicionalno postavljanje mistera Klopotana

8. tradicionalno postavljanje mistera Klopotana, ovaj put na malo drugačiji način u Jurovčaku u Izletište “Vinska kuća Hažić”
Mjesec kolovoz je vrijeme postavljanja klopoteca i to najčešće na blagdan Sv. Bartola, 24. kolovoza, koji označava početak dozrijevanja grožđa. Klopotec je postao naša gornjomeđimurska etnološka znamenitost, a ove vegetacijski ranije vinogradarske godine čuti ćemo ga u vinogradima sporadično sve do sredine listopada kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa.
SUBOTA: 22.08.2020. 10:00-22:00 h
Klopotec se demontira nakon završetka berbe, a posljednji utihne uoči Martinja. Neposredno prije dana Sv. Bartola, u subotu 22. kolovoza u 19 sati slavimo podizanje klopoteca uz međimursku glazbu i specijalnu ponudu kolača i vina Vinske kuće Hažić.
Okupljanje cijeli dan, jedemo mamine slatke specijalitete, ali i slane. Klopotec će već klopotati, jer će ga tata pripremiti za rad. Nadajmo se da će mu lagani vjetar biti od pomoći. U ️19:30h projiciramo na platnu film prave vinske tematike, a vi se smjestite ili na dekici na travi ili za stolom na terasi, sve ovisno o vremenskim uvjetima koji će nadamo se biti povoljni, uz čašicu vina (ili bocu) i uživajte pod vedrim zvjezdanim nebom. Za svaki slučaj ponesite jaknicu, kazali su iz Vinske kuće Hažić.