Kroz centar za posjetitelje Mlin na Muri proveo direktor Turističke zajednice Sveti Martin, David Novinščak, a dobrodošlicu zaželio načelnik općine Martin Srša i poklonio mu butelju vina iz našeg vinogorja.
Tijekom boravka u županiji na krajnjem sjeveru Hrvatske, Ben Fogle obišao je više destinacija i ostao, kako je sam rekao, oduševljen onim što je vidio, koliko se mala regija u maloj europskoj zemlji posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava.
Razina očuvane bioraznolikosti rijeka Mure i Drave, iznenađujuća je. Apsolutno mi je jasno, sad kad sam i sam to vidio, zašto ovu regiju nazivaju „europskom Amazonom“. Također, jako je lijepo vidjeti regiju koja čuva svoju bogatu nematerijalnu baštinu, kao što su to učinili ovdje u Međimurju. Vidim, posebno su ponosni, a imaju i zašto biti, na svoju Međimursku popevku, zaštićenoj baštini UNESCO-a. Eko muzej Međimurja zaista je sjajan primjer čuvanja baštine i njezine prezentacije, rekao je Ben Fogle.
S rendžericom, gđom. Mihaelom Mesarić je u drvenom čamcu zaplovio starim rukavcem Mure u Žabniku kojim je na tradicionalan i pomalo zaboravljen način upravljao g. Marijan Petković, pa potom prošetao pašnjakom Međimurskog konja, nakon čega je zaključio da je takav, pravi ruralan ambijent „zaista rijetkost u ovom dijelu Europe“. Treća lokacija bio je nezaobilazan Centar za posjetitelje Mlin na Muri gdje je upoznat sa tradicijom i umijećem skelarenja te jedinstvenim plovnim mlinom na ovim područjima.
Putem po Međimurju, Ben Fogle se poslikao i rado odgovarao na pitanja svima koji su prepoznali slavnog Britanca. Fogle je posjetio i P.G Geler, na kojima se uzgaja autohtona pasmina Međimurskog konja, gotovo izumrle vrste, na svijetu je ostalo još svega 40 grla.
– Ovo je pravo blago konjogojstva. Zaista bi bila tragedija da ovako prekrasan konj nestane. Moramo ga očuvati – apelirao je Fogle. Rado je kušao specijalitete domaće, međimurske kuhinje, poslužena mu je međimurska gibanica, meso z tiblice, crno bučino ulje, heljdina kaša…- Gibanica ima zaista sjajan okus. Moram reći da sam iznenađen bogatom gastronomijom ovog kraja, kao i izvrsnom vinskom kartom. Tko bi rekao da se u ovoj maloj regiji uzgaja preko 20 vinskih sorti, što je dokaz da se i kroz vinogradarstvo može očuvati bioraznolikost, zaključio je Ben Fogle.
Cjelodnevni je posjet zaokružio uspinjanjem na vidikovac na Mađerkinom bregu, s jedinstvenim, ugrađenim orguljama na vjetar.
– Ovaj me posjet Međimurju uvjerio da je vaša regija s pravom certificirana kao Green Destinations – rekao je Ben Fogle svojim domaćinima na odlasku iz zelenog Međimurja.