NAJAVA RADIONICE – Privatni iznajmljivači
1. prosinca 2022.
Adventsko-božićni koncert HKUU Sveti Martin
19. prosinca 2022.

Prva samostalna izložba i predstavljanje knjiga Zlatne pjesme i Tam pri Muri de voda žlaburi

U sklopu Adventa u Svetom Martinu na Muri, u subotu 3. prosinca 2022. godine nakon paljenja druge adventske svijeće, u kongresnoj dvorani Općine Sveti Martin na Muri održana je prva samostalna izložba i predstavljanje knjiga mladog umjetnika Gregora Kraljića te osebujnog i svestranog slikara i književnika Zlatka Kraljića. Otac i sin objedinili su svoje snage i još jednom pokazali kako u svom srcu nose upravo Sveti Martin na Muri gdje su domaćoj publici predstavili knjige Zlatne pjesme (Gregor Kraljić) i Tam pri Muri de voda žlaburi (Zlatko Kraljić).

 

 

Gregor Kraljić rođen je 1994. godine u Slovenj Gradcu. Slikarstvom i poezijom aktivno se bavi od osnovnoškolskih godina. Član je društva šaleških likovnika (DŠL) i Književnog društva Hotenje. 2011. godine sudjeluje na izložbi skulptura u Šmartnom ob Paki. Slike je izlagao u Velenjskom dvorcu, u Ljutomeru u galeriji antona Trstenjaka, Gradskoj galeriji Šoštanj, u Vili Bianci, na međunarodnoj izložbi zagreb Full Color, u Veneciji u galeriji „Lido de Venezia, gdje je također dobio Declaration of Excellence (certifikat izvrsnosti) u ime međunarodnog žirija.

 

Iako je još uvijek u kategoriji „mladih pjesnika“, u svojoj prvoj zbirci „Zlatne pjeseme“ Gregor Kraljić javlja se zrelim glasom, vođen logikom da mladost pozlaćuje i daje osobit pećat na svaku svoju pojavu. Prednost mladosti je da ima „svo vrijeme ovoga svijeta“ i rješava probleme, životne, kreativne, ljubavne i ostale sa osjećajem da ima vrijeme na svojoj strani, u nadi da će se sve riješiti bez znatnijeg napora te posebnog angažmana i inkorporacije. Na kraju, kao zaključak svojih misli i opisa kruga života, Gregor nam kaže: „ Moj pećat je moj pepeo kojega će vjetar zamnom odnijeti u zvijezde“, dok nama ostaje njegova zbirka pjesama te njena zlatom izvezena korica koja nagovješćuje zanimljivog i dragocjenog pjesnika, stoji u recenziji/kritici književnice Božice Jelušić.

 

 

 

Svojom knjigom „Tam pri Muri de voda žlaburi“, večeras se ponovno predstavio i nešto stariji, ali samo godištem, svakako ne svojom pojavom, Svetomartinčanin rođen 1962. godine, Zlatko Kraljić, koji živi i radi na dvije adrese, u Velenju u Sloveniji i u rodnom Svetom Martinu na Muri. Zlatko kojega svekolika publika poznaje kao osebujnu dušu čije je stvaralaštvo, umjetnički aktivizam i društveni angažman teško opisati u rečenici-dvije, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, autor više zbirki pjesama, uvršten je s poezijom i prozom u zbornike srednjoeuropskog književnog kruga, u antologiju moderne manjinske knjiženosti u Sloveniji, dobitnik je i “Plakete Mihovil Pavlek Miškina” Hrvatskog sabora kulture i brojnih nagrada na festivalima suvremene poezije, posebno onima koji njeguju zavičajni izričaj pjesnika.

Jednom od njih – međunarodnom festivalu suvremene poezije “Murakon” u Svetom Martinu na Muri, u Žabniku gdje stihove pjesnika žuborom oplemenjuje Mura – i sam je utemeljitelj i odgovorni urednik. Trenutno je direktor Zavoda za umjetnost i kulturu “Murakon” u Sloveniji.

Izniman je sugovornik, boemski otvoren, neposredan i duboko svjestan stvarnosti u kojoj se danas živi.

Iz čakovečke gimnazije ranih osamdesetih odlazi na studij u Varaždinu, pa zatim u susjednu Sloveniju, prvo u Maribor, zatim u Velenje gdje je i “bacio sidro”, putuje Europom, istražuje, radi sasvim konvencionalne poslove u građevinarstvu, bavi se i restauracijom kipova, sve da bi mogao – stvarati.

 

Kraljićevu knjigu „Tam pri Muri de voda žlaburi“ oslikala su djeca Specijalne bolnice  za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, a ovom prilikom autor je posebno zahvalio Tanji Jambrović (Svetomartinčanki i radnoj terapeutkinji sa tadašnjom radnom adresom u Centru za odgoj i obrazovanje „Goljak“) na svesrdnoj pomoći oko izvedbe projekta i za vrijeme koje je  provela u radosnom druženju s poezijom. Tanja je čitajući pjesme djeci s posebnom potrebama i objašnjavajući im značenje, vodila radionice gdje su nastali crteži na osnovu asocijacija i razumijevanja sadržaja pjesama.

 

Stvaralaštvo djece s posebnim potrebama Centra za odgoj i obrazovanje „Goljak“ dobilo je ovom zbirkom pjesama Zlatka Kraljića važnu ulogu ne samo u školi nego i izvan zidina njihovog svakodnevnog djelovanja. Likovnim izrazom, tzv. art terapijom kroz poeziju, potaknut je razvoj samopouzdanja, samoostvarenja, vrednovanja te mnoge druge vještine neophodne za uspješniji rast i razvoj osobe i funkcioniranje u zajednici.

 

Današnji skroman događaj u neku ruku teško je ukratko opisati, ali svakako možemo reći da je donio puno veselja i vedrih nota, kako to i priliči u adventsko doba.

U ime domaćina Općine i Turističke zajednice Sveti Martin na Muri sve prisutne pozdravio je načelnik Općine Martin Srša koji je posebno zahvalio mladom slikaru i književniku te njegovom uzoru i mentoru na tome da iako sa stranom adresom, Sveti Martin na Muri uvijek nose sa sobom kao mjesto u kojem su proveli svoje djetinjstvo i rado mu se vraćaju.

 

 

 

 

Događanja
gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Uvjeti korištenja