Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza
„Svetomartinska Mura“

U nastavku Centra za posjetitelje Žabnik, u idiličnom prirodnom ambijentu nalazi se eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza „Svetomartinska Mura“ koja je uređena za šetnju, bicikliranje, ribolov i druge rekreativne aktivnosti za sve dobne skupine.

Duž same staze postavljeno je 20 edukativnih tabli koje poučavaju o rijeci Muri, njenoj važnosti kroz povijest i bioraznolikosti koja se nalazi uz nju, o povijesti skelarstva, ribolovu uz rijeku Muru. Na samoj stazi postavljene su tri šumske učionice, a rekonstruiran je i drveni mostić preko rukavca rijeke Mure.
Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu u dužini od skoro 5 km, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora značajnog krajobraza rijeke Mure. Tu je i riječna skela, plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala.. 

Uz lijevu obalu rijeke Mure uređeno je

5 km staze za laganu šetnju, pješačenje, bicikliranje i slične sportske aktivnosti. Staza je pogodna za sve dobne skupine, od majki s djetetom u kolicima, preko vrtićkih i školskih skupina, do rekreativca i sportaša te umirovljenika. Uz stazu su uređene šumske učionice, a posjetitelji se rado fotografiraju na popularnom obnovljenom drvenom mostu. Svetomartinska Mura objedinjuje pojedinačne lokalne eko i etno atrakcije.

 

Edukativne table

Kroz dvadeset edukativnih tabli postavljenih uz stazu Međimurci i gosti našeg kraja mogu saznati i niz zanimljivosti iz domene prirodne baštine. Tko su zlikovci u prirodi, kako žive žabe u Žabniku, zašto je rijeka Mura glavna žila Međimurja i Prekmurja, kakav je životni ciklus vretenca letača iz močvara i niz drugih poučnih detalja iz flore i faune svetomartinskog kraja.

 

Svetomartinska Mura - odaberite svoju rutu ?

Mlinarova ruta
Želite do rijeke Mure, a nemate puno vremena? Ovo je idealna ruta za vas. Na području oko Mlina na Muri saznajte nekoliko zanimljivosti o prirodi koja ga okružuje.
Predviđeno vrijeme obilaska: oko 20 minuta
Ruta Međimurskog konja
Osim rijeke Mure i mrtvice zanima vas ugrožena pasmina međimurski konj? Odlazak u smjeru gmajne s međimurskim konjima je odličan izbor. Ova ruta omogućava umjerenu šetnju, doživljaj prirodnih zvukova uz Muru te susret s konjima. 
Predviđeno vrijeme obilaska: oko 60 minuta
Ruta živa mrtvica
Bili ste već nekoliko puta oko Mlina na Muri i želite nešto drugačiji obilazak prostora? Ova kružna ruta počinje kod najsjevernije turističke točke RH te nudi razgled murske mrtvice i njezinog živog svijeta.
Predviđeno vrijeme obilaska: oko 30 minuta
Dabrova ruta
Ako ne želite puno šetnje, ali vas zanimaju dabrovi tragovi u prirodi ovo je idealna kružna ruta. Počinjemo kod Skelarske kuće te osim rijeke Mure razgledavamo nekadašnje šljunčare oko Svetog Martina na Muri.
Predviđeno vrijeme obilaska: oko 45 minuta
Ruta stara Mura
Kod ove kružne rute cijelim putem se krećemo uz stari ili glavni tok rijeke Mure. Njezinim obilaskom uočavamo sve razlike između živog svijeta mrtvice te glavnog toka, kao i različite načine korištenja tih prostora.
Predviđeno vrijeme obilaska: oko 1 sat i 30 minuta
Ruta Svetomartinska Mura
Želiš malo više pješačenja? Ovo je najduža ruta te obuhvaća sve zanimljivosti na stazi. Živi svijet uz mrtvicu, glavni tok Mure, pašnjak s međimurskim konjima, šljunčare i tragove dabrove aktivnosti.
Predviđeno vrijeme obilaska: oko 2 sata
Događanja
gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Uvjeti korištenja