Prvomajski vikend
16. travnja 2022.
Apartmani Terme Sveti Martin
1. svibnja 2022.

3. najsjevernija hrvatska utrka “Svetomartinska Mura”

Govorimo li o savršenoj destinaciji za odmor u prirodi, Sveti Martin na Muri je zasigurno na vrhu ljestvice i to iz nekoliko razloga. Upravo je naselje Žabnik koje se nalazi u Općini Sveti Martin na Muri najsjevernija turistička točka Republike Hrvatske, a da nije samo to, potvrđuje i činjenica o brojnim projektima koji su na tom području realizirani.

 

Sve je započelo s izgradnjom turističkog mlina na rijeci Muri koji je danas među najvećim atrakcijama Međimurja, nakon toga izgradnjom Mlinarske kuće koja govori o životu mlinara na Muri, labirinta ljubavi, kao i izgradnjom Skelarske kuće koja svima približava djelatnosti u životu jednog međimurskog skelara. – govori nam David Novinščak, direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri.

– Utrka koju smo danas trčali prolazi kroz eko-turističku poučnu pješačko-biciklističku stazu “Svetomartinska Mura” koja je uređena za šetnju, bicikliranje, ribolov i druge rekreativne aktivnosti prilagođene svim dobnim skupinama. Duž same staze postavljeno je 20 edukativnih tabli koje poučavaju o rijeci Muri, njenoj važnosti kroz povijest i bioraznolikosti koja se nalazi uz nju. Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu u dužini od skoro 5 km, ova poučna staza nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora značajnog krajobraza rijeke Mure.

Tu je i riječna skela, plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala. Nova turistička atrakcija destinacije Sveti Martin na Muri na jednom mjestu implementira prirodne, kulturne i društvene vrijednosti područja uz rijeku Muru i gornjeg Međimurja, a posebice Općinu Sveti Martin na Muri, kako u smislu edukacije kroz objektivnu i vidljivu stvarnost prolazeći kroz, i uz, stari i novi tok rijeke Mure gdje posjetitelj sve te vrijednosti mogu vidjeti u jednoj zaokruženoj cjelini od gotovo 5 kilometara popraćenih edukativnim tablama te prirodnim sadržajima koje ovo jedinstveno područje nudi, tako i u smislu rekreacije i mogli bi reći ‘odmora za dušu i tijelo’ što je u ova izazovna vremena od posebne važnosti.

Ovom uređenom stazom dobila se mogućnost organizacije najsjevernije utrke Hrvatske čiji je suorganizator, uz Općinu Sveti Martin na Muri, i Atletski klub Međimurje. Po mnogočemu ovo je jedinstvena utrka jer prolazi kroz prirodne pejzaže koji su uz natjecateljski duh utrke jedna dodana vrijednost svim sudionicima. – ponosno je istaknuo Martin Srša, načelnik Općine Sveti Martin na Muri.

 

Događanja
gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Uvjeti korištenja