Centar za posjetitelje Žabnik ulazi u program certificiranja za Good Travel
13. rujna 2023.
Centar za posjetitelje Žabnik – preporuka za vikend izlet
30. rujna 2023.
Bliži nam se Martinje, vrijeme kada u Svetom Martinu na Muri odajemo počast svetom Martinu, zaštitniku naše župe i Općine. Spomen Župe svetog Martina datira još iz 1334. godine, a ovo je mjesto bogate povijesti i kulturne baštine. Najznačajniji spomenik je gotičko-barokizirana župna crkva sv. Martina biskupa, čije korijene možemo pratiti još od 15. stoljeća.
Crkva sv. Martina predstavlja remek-djelo kasnosrednjovjekovne sakralne arhitekture, a posebno je vrijedno spomenuti gotičko poligonalno svetište s impresivnim kasnogotičkim svodom. Ovaj kulturni spomenik je zaštićen kao spomenik 0. kategorije pri Ministarstvu kulture i dio je bogate hrvatske kulturne baštine.
Sveti Martin, zaštitnik župe, bio je vojnik s velikim srcem, čije je djelo milosrđa i dobrote prepoznato i ove stoljeće. Prikazuje se kao vojnik koji dijeli svoj plašt s potrebitima, simbolizirajući velikodušnost i brigu za druge. U Svetom Martinu na Muri, 11. studenoga slavimo Dan općine, tradicionalno obilježen blagoslovom mladog vina uz martinsku gusku.
Pridružite nam se u proslavi Martinja, gdje ćemo zajedno odavati počast svetom Martinu i uživati u tradicionalnim običajima koji nas povezuju s našom bogatom kulturnom i vjerskom baštinom.
BROŠURA
gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Uvjeti korištenja