NOVI DATUM: 23.07.2023. Festival rimske kulture “Halicanumfest”
19. srpnja 2023.
5. Tuning car show
29. srpnja 2023.

Održan festival rimske kulture, Halicanumfest

Ispred kompleksa Termi Sveti Martin održan je nezaboravni Festival rimske kulture, Halicanumfest, koji je posjetitelje odveo na putovanje kroz vrijeme u najsjajnije dane rimske imperije.

Događaj je posjetiteljima pružio jedinstvenu priliku da dožive čaroliju starog Rima i upoznaju se s običajima, kulturom i gastronomijom tog davnog doba.

Okupljene uzvanike uvodno je pozdravio David Novinščak, direktor ureda Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri, o povijesnim činjenicama govorila je prof. Petra Novinščak, dok je Festival rimske kulture otvorio načelnik Općine Martin Srša.

Halicanumfest je okupio brojne ljubitelje povijesti i antike, kao i obitelji željne zabave i edukacije. Impresivna postava događaja ponudila je raznovrsne sadržaje koji su zadovoljili sve uzraste i interese, a osim domaćih snaga Festival su svojim dolaskom uveličali i gosti iz Slovenije.

Nakon ceremonije otvorenja vestalke, svećenice božice Veste, izvele su svoj ples, posjetitelji su se mogli fotografirati s Rimljanima, isprobati njihovu odoru ili se okušati u mačevanju, a posebno je zanimljivo bilo kad je mimohod rimskih postrojbi s carevima, caricom, senatorima i vestalkama prošetao kraj bazena, na oduševljenje brojnih kupača.

Jedna od glavnih atrakcija bili su prikazi rimskih igara i sportskih nadmetanja. Posjetitelji su imali priliku vidjeti kako su Rimljani vježbali i natjecali se u različitim disciplinama te su čak i sami mogli isprobati neke od drevnih sportskih aktivnosti.

Također, radionice rimske škole oduševile su znatiželjne goste koji su imali priliku naučiti od najboljih kako su Rimljani stjecali znanje i obrazovanje u to doba. Ljubitelji umjetnosti imali su priliku otkriti tajne rimske umjetnosti i slikarstva kroz posebne radionice i izložbe.

Gastronomska ponuda bila je jedna od najomiljenijih točaka Festivala, a vinska degustacija s Međimurske vinske ceste pružila je priliku da se uživa u slavnom rimskom vinu.

Halicanumfest je pobudio veliki interes, spajajući zabavu, edukaciju i gastronomiju u jedinstveno putovanje kroz prošlost, a kompleks Termi Sveti Martin pokazao se kao savršeno mjesto za organizaciju ovakvih manifestacija koje promiču kulturu i povijest te stvaraju nezaboravne trenutke za sve posjetitelje.

 

 

 

BROŠURA
gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Uvjeti korištenja